اختلال یادگیری ریاضی در کودکان، معمولا اختلال شایعی هست که ممکنه خیلی از دانش‌آموزان با ورود به مدرسه، دچار این مشکل بشن. البته که جای نگرانی نیست؛ چون یک سری راهکار وجود داره که باعث از بین رفتن این اختلال میشه؛ اما این مشکل، در صورت بروز، یک سری نشونه و علائم داره و اگه پدر و مادرها با دیدن نشونه‌ها هیچ اقدامی نکنن و درمان رو پشت گوش بندازن، ممکنه این مشکل پیشرفت کنه و به دردسرهای جدی‌تری ختم بشه.

شما والدین برای این که بتونین اختلال یادگیری ریاضی رو توی بچه‌ها بهتر بشناسین و برطرفش کنین، اول باید بدونین اصلاً این اختلال چیه، چه نشونه‌هایی داره و جزئیاتش چیه. این مشکل معمولاً در دوران کودکی خودش رو نشون میده؛ با این که خیلی وقت‌ها پیش میاد و بین بچه‌ها زیاد دیده میشه ولی اگه والدین به این مشکل توجه نکنن، می‌تونه دردسرساز بشه.

بچه‌هایی که با این اختلال درگیرن، معمولاً با عدد و رقم مشکل دارن، محاسبات ریاضی براشون سخته یا خیلی کُند پیش میره، و معمولا با کلی از این جور چالش‌های ریاضی سر و کله می‌زنن. ما قراره در ادامه این مقاله، به طور کامل این اختلال رو بررسی کنیم؛ پس برای دریافت اطلاعات بیشتر تا آخر با ما همراه باشین.

دیسکلکولیا در کودکان

همون‌طور که گفتیم خیلی از دانش‌آموزان ممکنه در سال‌های اول ابتدایی، دچار اختلال یادگیری ریاضی یا دیسکلکولیا بشن. برای این که بتونین مشکل یادگیری ریاضی رو در بچه‌ها برطرف کنین، اول باید یک آشنایی اولیه با این اختلال داشته باشین. این مشکل معمولاً باعث میشه حتی محاسبات خیلی ساده هم برای کودک شما سخت بشه. همین موضوع به مرور زمان باعث میشه از کلاس ریاضی دلزده و فراری بشه.

دیسکلکولیا در کودکان

این اختلال به عملکرد مغز مربوط میشه و گاهی ممکنه ریشه‌ و دلیلش چیزهایی مثل بیش‌فعالی باشه. البته برعکسش هم ممکنه اتفاق بیفته؛ یعنی این اختلال باعث بروز بیش‌فعالی در بچه‌ها بشه. برای همین، اگه نشونه‌های این مشکل رو دیدین، باید درمانش رو جدی بگیرین و بذارینش در اولویت.

[inline_post_rel p_id=4336]

علائم اختلال یادگیری ریاضی کودکان

برای این که بتونین بهتر این اختلال رو درک کنین و راهکارهای درمانی رو در پیش بگیرین، لازمه با نشونه‌هاش به‌ خوبی آشنا باشین. چون خیلی وقت‌ها بعضی پدر و مادرها حتی بی‌دقتی‌های معمولی و طبیعی بچه‌شون رو هم با اختلال و بیماری اشتباه می‌گیرن! در ادامه قراره نشونه‌های اختلال یادگیری ریاضی رو در کودکان بهتون معرفی کنیم تا بتونین تصمیم درستی بگیرین:

نکته‌ مهمی که باید بهش توجه کنین اینه که علائم بالا وقتی می‌تونن نشونه‌ اختلال یادگیری ریاضی باشن که چندتا از اون‌ها با هم دیده بشن؛ مثلاً اگه بچه‌ شما فقط در محاسبه ضرب مشکل داره، به‌ تنهایی دلیل بر وجود این اختلال نیست.

علائم اختلال یادگیری ریاضی کودکان

همچنین، سن یادگیری ریاضی کودکان رو هم باید در نظر گرفت؛ چون بعضی از این چالش‌ها در سنین پایین طبیعیه و نباید هر نشونه‌ای رو به‌ سرعت به‌عنوان اختلال یادگیری برداشت کرد. اگه این علائم رو به‌طور مداوم و در کنار هم در رفتار فرزندتون دیدین، بهتره حتماً با یک پزشک یا متخصص مشورت کنین.

[inline_post_rel p_id=2785]

درمان اختلال یادگیری ریاضی در کودکان

حالا که با علائم این اختلال آشنا شدین، وقتشه که با روش‌های برطرف‌ کردنش رو هم بلد باشین و ازشون استفاده کنین. در ادامه همراه ما باشین تا این راهکارها رو براتون توضیح بدیم.

آموزش ویژه

خیلی از کودکانی که دچار این اختلال هستن، نیاز دارن که با روش‌های خاصی که بر اساس توانایی‌ها و سبک یادگیری خودشونه، بهشون درس رو آموزش بدین. مثلا خیلی از کودکان با آموزش بصری، راحت‌تر هستن و بعضی‌ها با شنیدن و گفتن. آموزش مخصوص کودک شما با توجه به نقاط ضعف و قوتش باعث میشه تا مفاهیم به خوبی براش جا بیفتن.

ارزیابی تخصصی

برای درمان اختلال یادگیری ریاضی، بهتره که کودک شما به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کنه تا مشخص بشه واقعا این مشکل، اختلال یادگیری ریاضیه یا نه. این ارزیابی معمولاً شامل آزمون‌های تخصصی، مصاحبه با والدین و بررسی عملکرد تحصیلیه. تشخیص دقیق توسط یک فرد متخصص باعث میشه برنامه‌ درمانی درست و مؤثری برای کودک تنظیم بشه و در نهایت این مشکل از بین بره.

ارزیابی تخصصی

یادگیری با بازی و ابزار دیداری

بعضی از کودکان هستن که درس رو حوصله سر بر میدونن و برای یادگیری، تلاشی نمی‌کنن. استفاده از وسایل دیداری و بازی محور مثل مکعب‌های رنگی، فلش کارت‌ها، پازل و چرتکه باعث میشه تا دانش‌آموز مفاهیم ریاضی رو بهتر یاد بگیره. آموزش ریاضی با بازی، یادگیری رو از حالت خشک و خسته‌کننده خارج می‌کنه و باعث میشه تا فرزند شما درس رو با علاقه و شوق یاد بگیره.

تمرین منظم

یکی از روش‌هایی که باعث یادگیری بهتر و درمان اختلال ریاضی میشه، تمرین و مرور مطالبه. دانش‌آموز باید تمرین منظم داشته باشه و این تمارین ور در محیطی آروم و بدون استرس حل کنه. البته باید در نظر داشته باشین که این تمرین‌ها نباید طولانی و خسته‌کننده باشه؛ بهتره روزی 10 الی 15 دقیقه در برنامه‌ریزی کودکتون، تمرین و مرور رو قرار بدین.

تقویت اعتماد به‌ نفس

زمانی که فرزند شما با یک مشکل مواجه میشه و نمی‌تونه مطالب رو به راحتی یاد بگیره، اعتماد به نفسش پایین میاد و دائم خودش رو با دیگران مقایسه می‌کنه. شما باید برای رفع این مشکل، اون رو سرزنش نکرده و با همکلاسی‌هاش مقایسه‌اش نکنین. برای تقویت اعتماد به نفسش می‌تونین با یک پیشرفت کوچک، بهش جایزه بدین و با تشویق کردن، روحیه و انگیزه‌اش رو بیشتر کنین.

افزایش تمرکز

در خیلی از مواقع، اختلال یادگیری ریاضی به دلیل این به وجود میاد که دانش‌آموز، به اندازه کافی تمرکز نداره و نمی‌تونه ذهنش رو روی یک موضوع نگه داره و دائم به مسائل دیگه فکر می‌کنه. تمرین‌هایی مثل بازی‌های حافظه، پازل، فعالیت‌های بدنی سبک و تمرین‌های تمرکزی می‌تونن به بهبود توجه و تمرکز کمک کنن. زمانی که کودک تمرکز بالایی داشته باشه، یادگیری درس ریاضی هم براش راحت‌تر میشه.

افزایش تمرکز

استفاده از اپلیکیشن‌های آموزشی

یکی از روش‌هایی که می‌تونه یادگیری رو برای دانش‌آموزان حذاب‌تر کنه، تکنولوژیه. امروزه اپلیکیشن‌ها و بازی‌های آموزشی زیادی وجود داره که مخصوص یادگیری ریاضی ساخته شدن و با تصاویر رنگی، صداهای انگیزشی و مراحل مختلف، کودک رو تشویق می‌کنن که بدون ترس و استرس ریاضی یاد بگیره.

یادگیری مرحله‌ای

برای یادگیری مسائل پیچیده، نباید کودکتون رو مجبور کنین که بدون تسلط کافی روی مباحث پایه‌ای، مباحث جدید رو یاد بگیره. بهتره اول جمع و تفریق ساده رو کامل آموزش ببینه، بعد بره سراغ ضرب و تقسیم و مباحث پیچیده‌تر. یادگیری گام‌ به‌ گام باعث میشه کودک حس موفقیت داشته باشه و از یادگیری ناامید نشه.

کاهش اضطراب ریاضی

در بعضی از مواقع، اختلال یادگیری ریاضی فقط به خاطر ترس و استرسیه که دانش‌آموزان دارن. دلیل این مشکل می‌تونه تجربه‌های منفی قبلی یا فشار اطرافیان باشه. شما باید محیطی رو برای فرزندتون ایجاد کنین که بتونه بدون ترس و اضطراب، تمرین کنه. والدین و معلم‌ها می‌تونن با حمایت و ایجاد انگیزه، اضطراب رو کاهش بدن و یادگیری رو لذت‌بخش‌تر کنن.

[inline_post_rel p_id=1250]

علل بروز اختلال یادگیری ریاضی

بروز این اختلال در کودکان، می‌تونه دلایل مختلفی داشته باشه. به همین دلیل والدین به دنبال علت به وجود اومدن این مشکل هستن تا بتونن با برطرف کردن این عوامل و کمک گرفتن از روش‌هایی که در قسمت قبلی بررسی کردیم، این مشکل رو از بین ببرن.

علل بروز اختلال یادگیری ریاضی

[inline_post_rel p_id=3226]

جمع‌بندی

اختلال یادگیری ریاضی، ممکنه در نگاه اول برای والدین نگران‌کننده به نظر برسه، ولی با شناخت درست و پیگیری به موقع، کاملا قابل مدیریته و میشه به راحتی از دست این مشکل خلاص شد. مهم‌ترین نکته در روند درمان این اختلال اینه که بدونین فرزند شما نیاز به درک، صبر و همراهی داره.

به جای فشار آوردن به فرزندتون برای رسیدن به استانداردهای آموزشی، بهتره این رو در نظر داشته باشین که هر کودکی، شیوه و عادت یادگیری مخصوص به خودش رو داره؛ پس خیلی خوبه که به دنبال بهترین روش برای یادگیری فرزندتون باشین. استفاده از روش‌های خلاقانه، آموزش مرحله‌ای، فضای حمایتی و کمک گرفتن از متخصص‌ها می‌تونه مسیر رشد و پیشرفت رو برای کودک هموار کنه.

چگونه اختلال یادگیری ریاضی کودکان رو برطرف کنیم؟

در این مقاله به طور مفصل درباره اختلال یادگیری ریاضی در کودکان و راهکارهای رفع اون صحبت کردیم؛ می‌تونین از روش‌هایی مثل تمرین منظم، بازی و ریاضی، کمک گرفتن از یک متخصص و مشاور و… استفاده کنین.

نشانه بروز اختلال یادگیری ریاضی در کودکان چیست؟

مواردی مثل فراموش کردن ترتیب شمارش اعداد به صورت مکرر، مشکل در یاد گرفتن ساعت، صرف زمان زیاد برای درک صورت مسئله، سردرگمی در تشخیص ارتباط بین الگوها یا دنبال‌کردن توالی‌ها و…، از نشانه‌های بروز این اختلال هستن.

علت بروز اختلال یادگیری ریاضی در کودکان چیست؟

نقص ساختار مغزی کودک، تدریس نامناسب ریاضی، ضعف حافظه، بیش‌فعالی (ADHD) یا نقص توجه و… از علل بروز این نوع اختلال هستن.