رشته نقشه برداری از اون رشته‌هاییه که سر و کار زیادی با ریاضی و هندسه داره. پس خیلی مهمه که بدونین اگه حوصله سر و کله زدن با اشکال هندسی رو ندارین، بهتره اصلا دور و بر این رشته پیداتون نشه.🤔

مهندسی نقشه برداری یا همون مهندسی ژئوماتیک، به بررسی موضوعات مربوط به زمین می‌پردازه و به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، اطلاعات مرتبط با زمین رو در موارد مختلف جمع‌آوری می‌کنه؛ مثل پدیده‌های طبیعی مهم از جمله زمین لرزه.

یکی از نزدیک‌ترین رشته‌ها به عمران، کامپیوتر، معدن و هوافضا، رشته مهندسی نقشه برداریه. این رشته از زیر گروه‌های علوم ریاضیه و کسانی که در دبیرستان رشته ریاضی می‌خونن، می‌تونن به راحتی در انتخاب رشته، اون رو در لیست اولویت‌هاشون قرار بدن.

محیط کاری مهندسی نقشه برداری، معمولا در محیط‌های کارگاهی و عملیه و لازمه که قبل از ورود به این رشته، این موارد رو بدونین و در صورتی که روحیات لازم رو داشتین، این رشته رو انتخاب کنین.

البته که این رشته موقعیت‌های شغلی در شرکت‌های عمرانی، صنعتی و نرم‌افزاری هم داره؛ پس نیازی نیست که فقط به فکر شغل‌های کارگاهی این رشته باشین؛ می‌تونین به راحتی در کار‌های دفتری این رشته هم مشغول به کار بشین. اگه دوست دارین که بیشتر درباره این رشته بیشتر بدونین، در ادامه با ما همراه باشین تا صفر تا صد رشته مهندسی نقشه برداری رو با هم بررسی کنیم.

معرفی کامل رشته مهندسی نقشه برداری

یکی از پرکاربردترین و سخت‌ترین رشته‌های مهندسی، رشته نقشه برداریه. اگه این رشته نباشه، تمامی پروژه‌های عمرانی و ساخت و ساز متوقف میشن؛ چون مهندس نقشه‌ بردار، محیط اطراف رو بررسی کرده و یک نقشه دقیق و علمی از جرئیات تهیه می‌کنه.

معرفی کامل رشته مهندسی نقشه‌ برداری

این کار راحت نیست و هرکسی نمی‌تونه انجامش بده؛ در نتیجه باید یک مهندس نقشه‌ بردار برای این کار انتخاب بشه که محاسبات رو به طور دقیق انجام بده و با بررسی کامل جاده‌ها، راه‌ها، ساختمان‌های اطراف، دکل‌های مخابراتی و… یک نقشه اصولی تهیه کنه.

مهارت‌های لازم برای تحصیل در مهندسی ژئوماتیک

برای این که در این رشته به تحصیل بپردازین، لازمه که یک سری توانایی‌ها و مهارت‌هایی رو داشته باشین. این مهارت‌ها به شما کمک می‌کنه تا راحت‌تر این رشته رو ادامه بدین و در آینده هم خیلی راحت‌تر به یک موقعیت شغلی مناسب دست پیدا کنین. البته نداشتن این مهارت‌ها، به این معنی نیست که شما دیگه نمی‌تونین رشته مهندسی نقشه برداری رو ادامه بدین، فقط این مهارت‌ها بهتون کمک می‌کنن تا بتونین در حیطه کاری خودتون حرفه‌ای بشین.

از مهارت‌های لازم برای رشته مهندسی نقشه برداری می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

وظایف مهندسان ژئوماتیک

کسانی که در رشته مهندسی نقشه برداری مشغول به تحصیل هستن، یک سری وظایف دارن که باید به اون‌ها عمل کنن. از مهم‌ترین وظایف مهندسان ژئوماتیک می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

وظایف مهندسان ژئوماتیک

دروس رشته مهندسی نقشه برداری

مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی نقشه برداری 4 ساله که حدود 8 ترم طول می‌کشه. در طول این 8 ترم دانشجویان باید 140 واحد پاس کنن. این واحد‌ها دارای دروس تخصصی، پایه و عمومیه. در ادامه درس‌های پایه و تخصصی این رشته رو ذکر می‌کنیم:

دروس پایه:

دروس تخصصی:

بهترین دانشگاه برای رشته مهندسی نقشه برداری

بعضی از دانشگاه‌ها هستن که این رشته رو ارائه میدن. به همین دلیل برای این که معرفی رشته مهندسی نقشه برداری کامل بشه، قراره در ادامه بهترین دانشگاه برای رشته نقشه‌ برداری رو نام ببریم.

بهترین دانشگاه برای رشته نقشه‌ برداری

گرایش‌های اصلی رشته مهندسی نقشه برداری

این رشته دارای 4 گرایش اصلیه که شما می‌تونین با در نظر گرفتن شرایط خود و علاقه‌ای که دارین، یکی از اون‌ها رو برای ادامه تحصیل انتخاب کنین. برای آشنایی بیشتر شما با گرایش‌های مهندسی نقشه برداری، هر کدوم از اون‌ها رو در ادامه توضیح خواهیم داد.

سیستم اطلاعات مکانی

یکی از پرطرفدار‌ترین گرایش‌های رشته مهندسی نقشه برداری، سیستم اطلاعات مکانیه. این شاخه از رشته مهندسی ژئوماتیک، با عنوان GIS هم شناخته میشه و می‌تونیم بگیم که با رشته جغرافیا مشترکه؛ اما فرق این دو تا رشته اینه که در دانشکده فنی و مهندسی به برنامه‌نویسی و الگوریتم‌ها پرداخته میشه و در دانشکده جغرافیا به مباحث توصیفی می‌پردازن.

موقعیت‌های شغلی این رشته زیاده و جزء رشته‌های پول‌ساز محسوب میشه. در نهایت هم بگیم که این گرایش در رابطه با دروس مرتبط به پایگاه داده و سیستم‌های اطلاعاتیه و دانشجویان سر و کار زیادی با برنامه‌نویسی و کامپیوتر دارن.

فتوگرامتری

این گرایش مهندسی نقشه برداری از اجسام، شهر‌ها و… اطلاعات 3 بعدی تهیه می‌کنه و دانشجویان یاد می‌گیرن که به چه صورتی باید از تصاویری که با دوربین‌های موبایل گرفته میشه تصاویر 3 بعدی تهیه کنن.

فتوگرامتری

در این گرایش دانشجویان اسکنرهای سه بعدی اپتیکی می‌سازن و می‌تونن با داده‌های عظیم لیزر اسکن‌های زمینی یا هوایی کار کنن. علاوه بر این می‌تونن تصاویر هوایی که با دوربین‌های متریک از زمین گرفته شده رو به نقشه و مدل رقومی تبدیل کنن.

سنجش از دور

یکی دیگه از از گرایش‌های رشته مهندسی نقشه برداری، Remote Sensing یا سنجش از دوره. این شاخه از مهندسی ژئومتریک، تقریبا ساختار مشابهی با فتوگرامری داره و فقط فرقش اینه که در فتوگرامتری سه طیف سبز و قرمز و آبی توسط دوربین ثبت میشه و معمولا فاصله دوربین تا زمین زیاد نیست.

اما در سنجش از دور تمامی طول موج‌ها توسط دوربین‌های مخصوص ثبت میشن و فاصله سنجنده از زمین بیشتر از صد کیلومتره. از این گرایش در پایش جنگل‌ها، بررسی آفت زمین‌های کشاورزی، میزان تغییرات ارتفاعی زمین و… کمک می‌گیرن.

ژئودزی

به این گرایش، علم اندازه‌گیری و نمایش سطح زمین میگن و می‌تونیم بگیم که از سخت‌ترین گرایش‌های رشته نقشه‌ برداریه. در کل این گرایش به بررسی حرکات زمین، جاذبه زمین و نحوه تاثیر این موارد بر تغییر شکل پوسته زمین می‌پردازه.

هیدروگرافی

دانشجویانی که در این گرایش مشغول به تحصیل هستن، به نقشه‌برداری از بستر دریاها، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها میپردازن. کاربرد این گرایش، در مهندسی سواحل، بنادر و ناوبری دریاییه. در نتیجه اگه به این موارد علاقه دارین، این گرایش از مهندسی نقشه برداری مخصوص شماست!

حوزه‌های تخصصی و بازار کار رشته مهندسی نقشه برداری

حوزه‌ها و بازار کار رشته مهندسی نقشه برداری زیاده و می‌تونین با توجه به علاقه خودتون، یکی از اون‌ها رو انتخاب کنین و در موقعیت‌های شغلی مختلفی مشغول به کار بشین.

حوزه‌های تخصصی و بازار کار رشته مهندسی نقشه‌ برداری

درآمد مهندسان نقشه بردار

خیلی از دانش‌آموزان دوست دارن قبل از انتخاب این رشته بدونن که میزان درآمد این رشته چقدره. باید بگیم که حقوق ماهیانه مهندس نقشه‌ بردار، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

سخن آخر

یکی از محبوب‌ترین رشته‌های دانشگاهی، رشته مهندسی نقشه برداریه؛ چون این رشته ترکیبی از رشته‌های دیگه مثل عمران، کامپیوتر، هوافضا و معدنه. به همین دلیل کسانی که به این حوزه‌ها علاقه دارن، می‌تونن در این رشته موفق بشن.

در نتیجه ما سعی کردیم که در این مقاله به معرفی این رشته بپردازیم و اطلاعات مناسبی رو در اختیار شما قرار بدیم. اگه به سایر رشته‌های مهندسی مثل مهندسی الکترونیک علاقه دارین، می‌تونین مقاله‌های مربوط به اون رو در وبلاگ پرش مطالعه کنین.

رشته مهندسی نقشه برداری چیست؟

علمیه که با استفاده از فناوری‌های پیشرفته به جمع‌آوری، پردازش و تحلیل داده‌های مکانی برای تهیه نقشه‌ها و مدل‌های سه‌بعدی از زمین و سازه‌ها می‌پردازه.

رشته مهندسی نقشه برداری در چه حوزه‌ای کار می‌کنه؟

رشته مهندسی نقشه برداری در حوزه جمع‌آوری، پردازش، تحلیل و مدیریت داده‌های مکانی برای کاربردهای عمرانی، شهری، محیط‌زیستی و زمین‌شناسی فعالیت داره.