تقریباً همه‌ ما در طول مسیر تحصیلی‌مون و حتی در محیط کاری، با احساسی به نام تنبلی مواجه شدیم. فرقی نمی‌کنه دانش‌آموز کلاس پنجمی باشین یا دانشجوی کارشناسی ارشد یا حتی فردی شاغل که در کنار کار روزانه‌اش، برای ارتقای مهارت‌هاش مطالعه می‌کنه؛ گاهی اوقات این حس مشترک سراغ‌مون میاد: همون زمانی که قراره مشغول انجام یک کار مهم بشیم اما ناگهان تمایل عجیبی به رها کردن همه‌چیز و استراحت پیدا می‌کنیم.

بله، داریم درباره‌ همون لحظه‌هایی صحبت می‌کنیم که مغزتون با شما معامله می‌کنه تا به‌ جای باز کردن کتاب یا فایل درسی، سراغ تماشای فیلم، خواندن رمان، بازی کردن یا اسکرول کردن بی‌هدف شبکه‌های اجتماعی برین. اگه دانشجو یا دانش‌آموز باشین، احتمالاً ده‌ها یا حتی صدها بار تنبلی در درس خواندن براتون تکرار شده؛ موقعیت‌هایی که تصمیم به مطالعه داشتین، اما حس بی‌حالی و بی‌حوصلگی، مثل دیواری بین شما و برنامه‌هاتون قرار گرفت.

هیچ‌کس نمی‌تونه در این موقعیت شما رو مجبور به درس خوندن کنه؛ اما نکته مهم اینه که روش‌هایی وجود داره و می‌تونه بهتون کمک کنه این مانع ذهنی رو بشکنین و تنبلی برای درس خواندن رو کنار بذارین. پس اگه شما هم بارها از درس خوندن عقب افتادین، ادامه‌ این مقاله برای شما نوشته شده. همراه ما باشین تا بهتون یاد بدیم چگونه تنبلی را کنار بگذاریم و درس بخوانیم.

البته اگه درگیر روزمرگی‌هاتون هستین و فرصت نمی‌کنین این مقاله رو به طور کامل بخونین، پادکست مقابله با تنبلی در درس خوندن رو گوش کنین و همراه رادیو پادکست پرش باشین. ❤🎧🔊

راه های کاهش تنبلی در درس خواندن

تنبلی در درس خواندن یک مانع بزرگ برای رسیدن به موفقیته. البته با به کارگیری راه‌های متفاوت می‌تونین این مانع بزرگ رو از سر راه بردارین. یکی از انواع راه های مقابله با تنبلی در درس خواندن، می‌تونه استفاده از راهکارهای تشویق به درس خوندن باشه. علاوه بر این روش، راه‌های دیگه‌ای هم وجود داره که شما با رعایت اون‌ها، می‌تونین این مشکل رو از سر راه خودتون بردارین. در ادامه قراره موثرترین روش‌های رفع تنبلی در درس خواندن رو بررسی کنیم.

راه های کاهش تنبلی در درس خواندن

در یک مکان راحت باشین

برای پاسخ به این سوال که “چگونه تنبلی در درس خواندن را کنار بگذاریم” مطمئن بشین که مطالعه خودتون رو در مکانی آرام و راحت شروع می‌کنین.

چون یک چیزی که خیلی می‌تونه در درس خوندن کمکمون کنه، اینه که یک جای راحت واسه خودمون پیدا کنیم. حالا منظور از راحت، لزوماً لم دادن رو تخت نیست که نصف یک درسی رو بخونیم و نصف دیگه‌شو خواب ببینیم! منظور یک فضاییه که در اون حس خوبی داشته باشیم، تمرکزمون بهم نخوره و ذهنمون آروم باشه. مثلاً یک میز جمع‌ و جور کنار پنجره، یک صندلی راحت، نور خوب، صدای کم؛ در واقع جایی که وقتی میرسیم به اونجا، با خودمون بگیم: “خب، وقت درسه!” نه اینکه فاز سریال دیدن و چرخیدن در اینستاگرام بگیریم.

[inline_post_rel p_id=1547]

وظایف بزرگ‌تر خودتون رو به کارهای کوچک‌تر تقسیم کنین

اگه اهداف خیلی بزرگی برای خودتون تعیین کنین، ممکنه قبل از این که بتونین به اون‌ها دست پیدا کنین، از پا در بیاین. سعی کنین کارهای بزرگ‌تر خودتون رو به کارهای کوچک‌تر تقسیم کنین و هر بار یک کار فرعی کوچک رو تکمیل کنین. به این ترتیب کارها آسون‌تر به نظر می‌رسن و رسیدن به اهداف بزرگ‌تر هم سریع‌تر اتفاق میفته؛ چون ممکنه یکی از دلایل تنبلی در درس خواندن این باشه که هدف بزرگه و شما می‌دونین امکان نرسیدن بهش خیلی زیاده.

برنامه‌ریزی مطالعاتی

برای این‌ که بتونین با تنبلی در درس خواندن مقابله کنین، لازمه یک برنامه‌ریزی درست و حسابی داشته باشین؛ یک برنامه‌ واقعی و عملی که متناسب با شرایط و توانایی‌های خودتون باشه. اولین قدم برای این کار اینه که خودتون رو خوب بشناسین و ببینین در چه درس‌هایی قوی هستین، کجاها گیر می‌کنین و چه چیزایی براتون چالش‌برانگیزه. وقتی این موارد مشخص بشه، می‌تونین خیلی هدفمندتر برنامه‌ریزی کنین.

برای مثال مطالب درسی سخت‌تر رو زمانی مطالعه کنین که ذهنتون آماده‌تره و تمرکز بیشتری دارین، و درس‌های آسون‌تر رو بذارین برای وقتی که خسته هستین یا نزدیک پایان مطالعه‌ست. اینطوری هم بازده‌ مطالعاتی‌تون افزایش پیدا می‌کنه، هم فشار کمتری بهتون وارد میشه.

برنامه‌ریزی مطالعاتی

[inline_post_rel p_id=235]

عوامل حواس‌پرتی‌ رو حذف کنین

مهم‌ترین نکته برای جلوگیری از تنبلی در درس خواندن، رهایی از همه عوامل حواس‌پرتیه. اگه تلفن رو بردارین تا چیزی توی اینترنت پیدا کنین، به احتمال زیاد باقی وقتتون رو به رسانه‌های اجتماعی اختصاص میدین و با دوستان‌تون چت می‌کنین. زمانی ‌که این اتفاق میفته، برگشتن به حالت مطالعه سخته.

بنابراین تلویزیون رو خاموش کنین، گوشی خودتون رو در حالت بی صدا قرار بدین یا اون رو خاموش کنین و قبل از شروع مطالعه به هم اتاقی‌ها یا اعضای خانواده خودتون در مورد حریم خصوصی‌تون اطلاع بدین. به خاطر داشته باشین که حذف انواع حواس‌پرتی به شما کمک می‌کنه تمرکز و مطالعه مؤثرتری داشته باشین.

به دنبال انگیزه باشین

واقعیت اینه که اکثر اوقات، همه‌ بهونه‌هایی که واسه درس نخوندن میاریم، آخرش به یک مورد ختم میشن: کمبود انگیزه. وقتی انگیزه نداشته باشیم، حتی آسون‌ترین کارها هم به نظرمون سخت میان. پس اولین قدم برای کنار زدن تنبلی در درس خواندن اینه که دلیل شخصی و واقعی خودمون رو برای درس خوندن پیدا کنیم. اون هدف یا آرزویی که باعث میشن تا مسیرمون رو ادامه بدیم؛ حتی وقتی خسته‌ایم یا حسش نیست.

به دنبال انگیزه باشین

به عنوان مثال شاید شما بخواین شاگرد اول کلاس بشین یا دلتون می‌خواد خانواده‌تون بهتون افتخار کنه. از طرفی شاید فقط می‌خواین به خودتون ثابت کنین که می‌تونن. هر چی که هدفتون هست، بهش توجه کنین و هر وقت حس کردین دارین کم میارین، دوباره بهش فکر کنین. انگیزه، مثل یک چراغ راهه که وقتی پیداش کنین، حتی در تاریکی هم می‌تونین مسیر رو ببینین.

انجام وظایف آسون‌تر رو در نظر بگیرین

اگه قراره روزتون رو با کلی درس و کار سخت شروع کنین، ممکنه اون حجم زیاد باعث بشه از همون اول عقب بکشین و اهمال کاری کنین. برای همین، یک راهکار خوب برای جلوگیری از این تنبلی در درس خواندن اینه که اول از کارهای ساده‌تر شروع کنین. انجام دادن کارهای آسون یک جورایی حکم گرم‌ کردن ذهن رو دارن؛ باعث میشن که کم‌کم وارد فاز مطالعه بشین، بدون این‌ که حس سنگینی و فشار کنین.

فهرستی از کارهای خودتون رو بنویسین

یادداشت کردن اهداف روزانه با اولویت‌هاشون، می‌تونه به شما کمک کنه که در مسیر خودتون بمونین. یک یادداشت بردارین و همه تکالیف مهمی‌ که باید در طول روز یا در ماه‌های آینده انجام بشن رو روی اون بنویسین کنین و اون رو در جایی قرار بدین که همیشه جلوی چشمتون باشه. این به شما کمک می‌کنه تا وظایف خودتون رو بدونین و با عوامل حواس‌پرتی مقابله کنین.

[inline_post_rel p_id=235]

به خودتون پاداش بدین

اگه سوال شما هم اینه که چگونه تنبلی در درس خواندن را کنار بگذاریم و از فکر ترک تحصیل دانش‌آموزان خلاص بشیم، باید بگیم که پاداش دادن به خودتون در فواصل زمانی منظم بهترین روش برای این کاره. وقتی به خودتون قول بدین که مثلاً بعد از تموم کردن یک فصل سخت، می‌تونین یک قسمت از سریال موردعلاقه‌تون رو ببینین یا یک خوراکی خوشمزه بخورین، انگیزه‌تون برای انجام اون کار بیشتر میشه. این جایزه‌ها نباید بزرگ یا عجیب باشن، حتی یک قدم زدن کوتاه یا چک کردن یک پیام می‌تونه به عنوان پاداش عمل کنه.

به خودتون پاداش بدین

ورزش کنین

انجام یوگا یا هر نوع فعالیت بدنی سبک داخل خونه، نه‌ تنها به حفظ تناسب اندام کمک می‌کنه، بلکه می‌تونه جریان خون به مغز رو افزایش بده و باعث بشه هوشیارتر و پرانرژی‌تر باشین. این کارها استرس رو کاهش میدن و حال‌ و هوای ذهنی‌تون رو بهتر می‌کنن، که همه‌ اینا در نهایت به تمرکز بیشتر موقع درس خوندن کمک می‌کنه.

بنابراین، یک روتین حرکتی ساده در طول روز می‌تونه یکی از مؤثرترین راه‌ها برای غلبه بر تنبلی در درس خواندن، بی‌حوصلگی و خواب‌آلودگی باشه.

اهدافتون رو مرور کنین

بررسی مداوم اهدافی که بهشون رسیدین و اونایی که هنوز باقی موندن، می‌تونه انگیزه‌تون رو زنده نگه داره و بهتون نشون بده که دقیقاً کجای مسیر هستین. وقتی ببینین چه قدم‌هایی رو با موفقیت پشت سر گذاشتین، اعتماد‌به‌نفس‌تون بالا میره و برای ادامه راه انرژی بیشتری می‌گیرین.

از طرف دیگه، یادآوری اهدافی که هنوز بهشون نرسیدین باعث میشه تمرکزتون رو از دست ندین و بدونین چرا اصلاً شروع کردین. مرور و رصد اهداف، یکی از رازهای اصلی برای شکست دادن تنبلی در درس خواندن و بی‌حوصلگی موقع مطالعه‌ست.

خودتون رو منضبط کنین

کلید اصلی برای غلبه بر تنبلی در درس خواندن، ایجاد انضباط شخصیه. برای رسیدن به موفقیت واقعی، باید به عادات منفی خودتون غلبه کنین و اولین عادتی که باید کنار بذارین، تنبلیه. این که احساس کنین درس خوندن سخت و طاقت‌فرساست، چیزی نیست که فقط شما تجربه کنین؛ همه ما گاهی درگیر همین حس میشیم، مخصوصاً وقتی حجم زیادی از مطالب روی دوش‌مون میفته و نمی‌دونیم از کجا شروع کنیم.

با این حال، مهم اینه که خودتون رو متعهد به ترک این عادت تنبلی کنین، چه برای یک امتحان اصلی و سرنوشت‌ساز باشه، چه برای امتحان کلاسی کوچک. باید تمرکزتون رو روی هدف بذارین و کاری کنین که درس خوندنتون با انضباط کامل ادامه پیدا کنه.

خودتون رو منضبط کنین

جمع‌بندی

هر کسی در طول دوران تحصیل ممکنه با احساس تنبلی در درس خواندن مواجه بشه. این کسالت و بی‌میلی به مطالعه می‌تونه دلایل مختلفی داشته باشه؛ از جمله افسردگی، کمبود انگیزه، احساس ناامیدی یا مشکلات ذهنی و عاطفی دیگه. با این حال، روش‌های مؤثر زیادی برای مقابله با این مشکل وجود داره.

چندین راهکار عملی و ساده که می‌تونن به ما کمک کنن تا این احساس منفی رو کنار بذاریم و دوباره به مسیر موفقیت برگردیم. با استفاده از این روش‌ها، می‌تونیم نه تنها بر تنبلی غلبه کنیم، بلکه از مطالعه لذت ببریم و به بهترین نتایج برسیم. پس مقاله رو با دقت بخونین تا بتونین از این روش‌ها برای پیشرفت خودتون کمک بگیرین.

دانش‌آموزان بیشتر در چه زمانی مطالعه می‌کنن؟

دانش‌آموزان معمولاً بعد از مدرسه و عصرها درس میخونن، چون در این زمان‌ها از نظر ذهنی کمتر خسته‌ هستن. بعضی‌ها هم برای مرور درس‌ها، شب‌ها قبل از خواب مطالعه می‌کنن یا این که صبح زود مثل ساعات 5 و 6 درس خوندن رو شروع می‌کنن.

چطور می‌تونم انگیزه مطالعه خودم رو بیشتر کنم؟

برای افزایش انگیزه مطالعه، می‌تونین اهداف مشخص و قابل اندازه‌گیری برای خودتون تعیین کنین و هر بار که به هدفی رسیدین، به خودتون پاداش بدین. همچنین، یادآوری مزایای تحصیل و موفقیت‌های آینده هم می‌تونه به تقویت انگیزه‌تون کمک کنه.